Frequently Asked Questions

Vraag: Wat zijn de afmetingen van de printplaat?

Antwoord: Ongeveer 14,8 cm (5,8″) breed en 16 cm (6,3″) hoog.


Vraag: De FETs 2SK133 en 2SJ48 zijn helemaal niet verkrijgbaar, wat doe ik nu?

Antwoord 1: Deze HITACHI FETs waren ook bekend als K133 en J48 maar worden blijkbaar niet meer gemaakt. Je kunt gerust de vervangtypes K135 en J50 gebruiken. Ik kocht deze voor mijn versterker en ze werken perfect. Ondertussen zijn de (2)(S)K135 en (2)(S)J50 ook moeilijk verkrijgbaar. Vraag eens in je elektronica onderdelen winkel wat geschikte vervangtypes zijn.

Antwoord 2: Als je ze niet vindt, ga dan naar de Belgische of Nederlandse website van RS Components en zoek op het typenummer van de FET (SJ50 of 2SK135). Ze kosten ongeveer € 10 per stuk. RS Components heeft ook een internationale website.

Van hun website:

Vanaf de allereerste dag streefde RS ernaar om voor elke toepassing vervangende onderdelen te bieden. 60 jaar lang heeft RS één doel voor ogen gehad: uitstekende service. In de tussentijd is RS Europa’s nummer één distributeur geworden voor elektronische, elektrische, en mechanische componenten, veiligheidsproducten en gereedschap.

Antwoord 3: Power FET 2SJ50/2SK135 Replacement

Antwoord 4:Ik ontving op 15 Jan 2003 volgend bericht van Ben Janssen:

Ik heb op je site gezien dat er wordt gevraagd naar vervangtypes voor de 2SK135 en de 2SJ50. Wel die zijn er en ze zijn redelijk goed verkrijgbaar. Het zijn de BUZ900 en de BUZ905 van de fabrikant Magnatec.


Vraag: Kun je me vertellen wat de elektronische componenten tezamen hebben gekost?

Antwoord: Nee, ik heb geen idee meer hoeveel ik totaal heb betaald voor de versterker. Bovendien is het al zo lang geleden dat ik hem bouwde dat de prijzen ondertussen niet meer dezelfde zullen zijn. De meeste onderdelen kosten niet veel. De duurste onderdelen zijn de kast, de eindtransfo’s en condensators voor de netvoeding, het koellichaam en de eind-FETs. Ook het maken van de printen kost wat, vooral tijd.


Vraag: Nog andere tips?

Antwoord: Ja, behalve de constructie van de printen is ook de bedrading in de kast belangrijk: dikke kabels en één centraal massapunt per kanaal.


Vraag: Waarom zou ik deze versterker bouwen?

Antwoord: Eigenlijk is het een redelijk dure versterker als je gewoon kijkt naar de output power. Gelukkig is die output power wel met heel weinig distortion! De print en het ontwerp zijn eenvoudig zodat nabouwen geen probleem zou mogen vormen. Deze versterker is misschien eerder voor puristen.


Vraag: Hoe maak je de printen?

Antwoord: Ik heb de printen zelf gemaakt (met wrijf-rondjes en speciale alcoholstift voor de printbanen) en geëtst. Dat heeft dan wel even geduurd. De professionals zullen op basis van het printontwerp wel een masker kunnen maken voor fotogevoelige print. Dat kan wel handig zijn want je moet toch minstens 2 printen maken voor de stereo uitvoering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *